Osječka tvornica ideja

Gajdaši – čuvari i pokretači tradicije
Nastavljamo u duhu kulture i turizma te ovaj put pravo kulturno-turističko iskustvo donosimo izravno u Osječku tvornicu ideja! S nama su interpretatori i čuvari kulturnih vrijednosti Slavonije i Baranje, Filip Golubov i Tomislav Livaja.

Kad čujete za gajde, na što vas to prvenstveno asocira? Škotsku, Irsku? Gajde su tradicionalni hrvatski instrument, a njihovi zvuci odjekivali su slavonskim i baranjskim selima i prije nego u spomenutim državama.

 

Filip Golubov Car iz Draža već je postao sinonim za baranjsku i šokačku tradiciju, a ukoliko posjetite njegovo imanje sve s čime ćete imati doticaj je autohtono, od dijalekta do gastronomije, tradicionalne nošnje, vina i glazbe. Imanjem odzvanjaju gajde i nezaobilazan su dio doživljaja koji pruža.

 

S druge, slavonske strane roga, tu nam je Tomislav Livaja. Osim kroz svoj akademski rad, kroz prizmu civilnog društva godinama se bavi razvojem aktivnosti i projekata kojima radi na zaštiti, oživljavanju i promociji kulturne baštine. 

 

Koja je povijest gajdi, odakle dolaze i kako se izrađuju? Koja je uloga KUD-ova, koji je potencijal gajdi i kako vide proces popularizacije i valorizacije ove i drugih kulturnih vrijednosti, moći ćete čuti od čarobnog dvojca. Ako nikada niste slušali gajde uživo, ne propustite svoju priliku 20. svibnja u prostoru Osječke tvornice ideja. Prijave će biti dostupne putem facebook događaja.